Bahan
A:
·
250gm
mentega
·
1
1/2 cwn gula halus (gula kastor)
·
5
biji telor gred A
·
1/2
cwn serbuk koko *
·
1
1/2 cwn tepung halus *(saya guna tpng gandum je)
·
2
sudu kecil baking powder * (bahan * diayak bersama)
·
1
sudu kecil pewarna coklat/coklat emulco
·
1/4
cwn susu cair
Bahan
B:
·
250
gm cream cheese
·
3
sudu besar gula halus (gula kastor)
·
1
sudu kecil esen vanila
·
1
biji telor gred A
Cara-Cara:
1.
Panaskan
oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan
kertas minyak. Ketepikan.
2.
Putar
mentega dan gula hingga putih.
3.
Masukkan
telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
4.
Perlahankan
speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dngn susu cair
hingga habis.
5.
Gaul
rata dengan spatula. Dah siap ketepikan dulu.
6.
Dalam
mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan
gula. Putar hingga sebati.
7.
Masukkan
telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
8.
Tuangkan
adunan coklat dalam loyang, ratakan.
9.
Tuang
pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
10. Tuangkan baki
adunan coklat(akhir) dan ratakan.
11. Bakar selama 40
- 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
12. Cucuk dengan
lidi kecil/batang satay untuk test kek dah masak ke belum....kalau keluar licin
bermakna sudah masak. Sekiranya belum masak, tambah sedikit masa lagi.
No comments:
Post a Comment