Friday 30 August 2013

MURTABAK MINI KULIT POPIA
















Bahan-bahan ( 6 keping )
100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
kulit popia
2 biji telur
Cara-cara
Mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
Apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
Apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
Pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
Ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
Goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak

RESEPI CUKA BAWANG
Bahan²
1 biji bawang besar - hiris
1/6 cawan cuka
1/2 cawan air panas
sedikit garam dan gula
sedikit pewarna merah

Cara²
Campurkan semua bahan diatas dalam satu mangkuk, Kacau rata. Biar mesra semua rasa lebih kurang 15 minit sebelum dihidangkan

No comments:

Post a Comment