Bahan-bahan ( 6 keping )
100 g daging
cincang
2 biji ubi
kentang
1 sudu
setengah rempah kari
1/2 biji
bawang besar
1 ulas
bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil
garam dan secubit ajinomoto
kulit popia
2 biji telur
Cara-cara
Mula2 buat
inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu.
tumiskan bawang.
Apabila
bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng
sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
Apabila daging
masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika
terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali
masukkan daun sup.
Pukul telur
di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
Ambil kulit
popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti
bungkus popia.
Goreng
murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak
RESEPI
CUKA BAWANG
Bahan²
1 biji
bawang besar - hiris
1/6 cawan
cuka
1/2 cawan air
panas
sedikit
garam dan gula
sedikit
pewarna merah
Cara²
Campurkan
semua bahan diatas dalam satu mangkuk, Kacau rata. Biar mesra semua rasa lebih
kurang 15 minit sebelum dihidangkan
No comments:
Post a Comment