Saturday 31 August 2013

KERABU MANGGA ALA UTARA



BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji mangga muda (ikut saiz, kalau kecik guna 3, kalau besar guna 2)

1 biji tomato, belah 4, buah bahagian tengahnya dan hiris nipis

1 biji bawang besar, mayang halus

1 genggam kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak, buang kulitnya dan tumbuk kasar

1 genggam udang kering, (tiada kulit).

4 biji cili padi, hiris halus

1 1/2 camca besar sos ikan

1 camca besar penuh gula

1 biji limau nipis, perah jusnya

Beberapa helai daun salad, cuci dan toskan(ikut suka)

ikan bilis goreng(jika suka)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Kupas mangga muda, kemudian rendam dalam air 15 minit untuk membuang getahnya. Toskan dan hiris halus.Boleh juga diparut kasar. Masukkan ke dalam mangkuk bersama hirisan bawang dan tomato. Gaul rata. Ketepikan.
  2. Satukan sos ikan, gula, cili padi dan jus limau nipis dalam mangkuk, kacau rata2 dan curah dalam mangkuk berisi mangga hiris dan bahan2 lain. Gaul rata. Tambah kacang tanah dan udang kering gaul lagi dan sesuaikan rasa. 
  3. Alas bekas sesuai dengan daun salad. Alihkan kerabu atas daun salad dan tabur sedikit ikan bilis goreng(jika suka) dan kacang tanah yang telah diasingkan atasnya sebelum menghidang

No comments:

Post a Comment