Friday 30 August 2013

BISKUT OAT BERCOKLAT



 Bahan-bahan ( 300 biji )
  • 3 cawan tepung gandum
  • 6 cawan oat
  • 1 1/2 cawan minyak sapi dicairkan
  • 1 1/4 cawan gula kastor
  • 1/2 buku mentega dicairkan
  • 6 sudu besar serbuk koko
  • Untuk Salut:
  • 1 1/2 cawan susu tepung
  • 1 cawan gula halus
Cara-cara
  1. Gaulkan tepung gandum, oat, gula & serbuk koko
  2. Kemudian masukkan mentega, minyak sapi & gaulkan sehingga sekata. Elakkan menggunakan mesin penggaul atau meramas ketika menggaul jika ingin mengekalkan tekstur oat
  3. Gentel bulat-bulat dan susun di atas talam pembakar. Bakar di dalam ketuhar tidak lebih 20 minit dengan suhu 240 darjah celcius
  4. Gaul susu tepung dengan gula untuk salut biskut setelah masak dibakar

No comments:

Post a Comment