2 1/2 sudu besar gula pasir -untuk untuk karamel(gula hangus)
Bahan A - untuk Puding Karamel
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
- kak Reen letak 5 1/2 sudu besar
3 biji kuning telur
1 sudu besar tepung kastad/tpg jagung
1/2 sudu teh esen vanila
- campurkan semuanya & kacau perlahan.
- tapiskan
Bahan B - untuk Kek
140gm @ 1 1/2 cwn tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
- ayak bahan bertanda * sbnyk 3x
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air
45ml minyak-akak guna 46ml sbb senang nk sukat guna cup & tbsp
Bahan C - buat meringue
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim tar tar/ jus lemon
-klau dua2 xde, x yah letak tp kena pukul lg lama la
Cara2
1 sudu teh baking powder*
- ayak bahan bertanda * sbnyk 3x
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air
45ml minyak-akak guna 46ml sbb senang nk sukat guna cup & tbsp
Bahan C - buat meringue
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim tar tar/ jus lemon
-klau dua2 xde, x yah letak tp kena pukul lg lama la
Cara2
1. Masukkn 2 1/2 besar gula pasir dlm loyang. Buka api yg
paling kecil & biar gula mencair & bertukar jd agak perang. Warna
perang tu jgn terlalu gelap.. takut hangus & caramel jd pahit..bila gula dh cair sepenuhnya, tutup api, angkat
loyang ratakan
2. Sblm nk buat meringue ni, pastikan sume peralatan dlm
keadaan kering & x berminyak. Putih telur x bercampur ngn walau sedikit
kuning telur & air. Pastu baru masukkan 6 biji putih telur dlm mangkuk yg
agak besar. Pukul telur hgga agak kembang. Masukkn krim tar tar. Putar lg.
Masukkn gula sedikit demi sedikit & terus pukul hgga mendapat meringue yg
kental & bertanduk.. ble terbalikkn mangkuk, adunan meringue x jatuh..
Bertanduk tu cam dlm pic 4 tu. Ketepikan..
3. Untuk Bahan B. Pukul kuning telur, minyak &
air hingga kembang. Masukkn gula & pukul lagi hingga adunan naik sekali
ganda @ kembang. Masukkn tepung sedikit demi sedikit hingga tepung habis. Pukul dgn kelajuan perlahan hingga
semuanya sebati...
4. Masukkn adunan meringue sedikit demi sedikit dlm adunan
kek dalam Langkah 3 td. Gaul sebati secara kaup balik. Bahagikan adunan
kepada berapa kaler anda inginkan.. Akak bahagi 2 je - biru & hijau apple..
5. Ambil adunan untuk puding karamel dekat atas tadi. Kacau
sekejap & tuang dalam loyang yang ada karamel
6. Tuang 3 tbsp adunan kaler biru dlm loyang yg ada adunan
puding tu. Pastu tuang plak 3 tbsp adunan kaler hijau di tgh2 atas kaler biru
td. Pastu tuang 3 tbsp adunan kaler biru di tgh2 atas kaler hijau. Buat
selang-seli hgga adunan abis..Ble dh abis, jd la cam dlm pic 4 kt ats tu...
7. Bakar kek dgn kaedah steam-bath @ double-boil iaitu
letakkn loyang kek ke dlm 1 lg loyang yg lebih besar dr loyang kek yg berisi
air mendidih. Bubuh air mendidih pastu letak loyang atas dulang oven. Pastu
letak jaring oven, then, baru letak loyang kek kat atas jaring tu.
Bakar dgn api bawah selama 40min. Pastu bakar dengan api atas bawah selama 30min @ hingga kek masak sepenuhnya. Kak Reen letak pada suhu lebih kurang 165'C.
Nota : Pastikan panaskan oven dulu
8. Cucuk kek dengan lidi @ kek tester. Kalau lidi bersih
masa di tarik keluar, maknanya kek dah masak. Biarkan kek sekejap dalam oven..
Pastu keluarkan kek dari oven & tunggu kek sejuk sedikit baru keluarkan kek
dari loyangnya. Sebelum keluarkan tu, guna pisau pemotong kek untuk longgarkan
kek dari loyang. Pastu baru boleh telangkupkan kek & kek akan mudah
dikeluarkn.. siap pun.. masukkan dalam fridge dulu .. baru sedap nak makan nanti...
Gula hangus jangan terlalu hangit.
Gula hangus jangan terlalu hangit.
No comments:
Post a Comment