Bahan-bahan:
1/2 ekor
ikan siakap | sederhana besar
1 batang
serai
1/2biji
bawang besar
2 ulas bawang
putih
4 biji
cili padi
1 inci
halia
1 biji
limau kasturi
2 helai
daun limau purut | buang urat
1 sudu
besar sos ikan
1/2 sudu
besar kicap cair
1/2 sudu
besar sos tiram
1 sudu
besar tepung jagung | bancuh dengan air
Garam,
gula
Daun
ketumbar, daun bawang
CARA
2.Masukkan
semua bahan dalam pinggan pengukus kecuali tepung jagung, garam, gula, daun
ketumbar/ bawang.Ratakan bahan-bahan, di atas dan bawah ikan.
3.Masukkan
juga sedikit air.
4.Kukus
dalam 5-10 minit hingga ikan masak.
5.Masukkan
air bancuhan tepung + gula + daun ketumbar/ bawang.
6.Sesuaikan
rasa, jika kurang masin baru letak garam.Jika masin, letak air lagi atau
perahkan lagi limau.
7.Hidang.
No comments:
Post a Comment