IKAN PEKASAM
...CARA
MEMBUAT PEKASAM....
- Ikan sepat jawa/ ikan sepat benua/ ikan puyu atau sebarang ikan air tawar yang kita suka.
- Ikan sepat tadi disiang, dibuang perut dan dicuci segala kotoran, lemak serta darah. Rendam sebentar dengan asam jawa dan tepung untuk menghilangkan hanyir ikan. Bilas dengan air bersih.
- Ikan ditoskan dan digaul garam kasar dengan kadar 30%.
- Setelah digaramkan, ikan diperam selama 2-3 hari.
- Selepas diperam, ikan dibersihkan dengan air sebanyak tiga kali dan ditoskan.
- Selepas ditoskan, ikan digaul dengan beras goreng yang telah dihancurkan, dimasukkan kedalam baling kedap udara dan dicampur dengan asam jawa serta gula merah.
- Peram kali kedua selama 14 hari kedalam balang kedap udara. Balang bertutup boleh juga disimpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.
- Goreng bawang besar atau bawang merah hingga garing.Goreng pula cili besar dan taburkan diatas ikan pekasam yang telah digoreng.Siap untuk dimakan.
Cara membuat beras goreng;
Beras dibasuh kemudian ditoskan. Panaskan kuali dan masukkan beras yang
telah dicuci tadi dan goreng tanpa minyak hingga perang.
·
Sejukkan
beras yang telah digoreng tadi dan blender kering hingga hancur halus.
No comments:
Post a Comment