Friday 30 August 2013

Crispy coklat




 











Bahan-bahan ;
  • 1 3/4 cawan tepung tepung gandum
  • 1 sudu cream of tartar
  •  secubit garam
  • 1/2 cawan shortening
  • 3/4 cawan gula halus
  • 2 biji kuning telur
  • 1 sudu air suam
  • 1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
  • 2 sudu susu (tak kira apa jenis susu pun)
  • 100 g @ 1 cawan badam cincang (ikut selera)
  • Masukkan serbuk badam (kalau suka)
Cara-cara
  1. Pukul shortening dengan gula hingga gebu, masukkan kuning telur, pukul lagi.
  2. Dalam mangkuk lain, campurkan serbuk penaik, cream of tartar, susu, dan garam. Masukkan ke dalam (1). Pukul lagi.
  3. Kemudian, masukkan tepung dan badam cincang sedikit-sedikit. Uli dengan tangan.
  4. Rehatkan adunan dalam peti ais selama setengah jam untuk memudahkan dibentuk.
  5. Bentuk adunan mengikut bentuk yg disukai, boleh guna acuan tapi jangan terlalu tebal sebab biskut ni akan kembang.
  6. Bakar selama 10-12 minit dlm suhu 150 C, kemudian hias.

No comments:

Post a Comment