Bahan-bahan ;
- 1 3/4 cawan tepung tepung gandum
- 1 sudu cream of tartar
- secubit garam
- 1/2 cawan shortening
- 3/4 cawan gula halus
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu air suam
- 1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
- 2 sudu susu (tak kira apa jenis susu pun)
- 100 g @ 1 cawan badam cincang (ikut selera)
- Masukkan serbuk badam (kalau suka)
Cara-cara
- Pukul shortening dengan gula hingga gebu, masukkan kuning telur, pukul lagi.
- Dalam mangkuk lain, campurkan serbuk penaik, cream of tartar, susu, dan garam. Masukkan ke dalam (1). Pukul lagi.
- Kemudian, masukkan tepung dan badam cincang sedikit-sedikit. Uli dengan tangan.
- Rehatkan adunan dalam peti ais selama setengah jam untuk memudahkan dibentuk.
- Bentuk adunan mengikut bentuk yg disukai, boleh guna acuan tapi jangan terlalu tebal sebab biskut ni akan kembang.
- Bakar selama 10-12 minit dlm suhu 150 C, kemudian hias.
No comments:
Post a Comment