1 paket pes
tomyam
3 batang
serai, dititik
3 helai daun
limau purut
1/2 inci
lengkuas, dititik
10 biji cili
padi thai, diketuk
Jus limau
nipis secukupnya( penting)
1 biji
bawang besar, potong ikut suka
5 ekor udang yang besar (boleh tambah sotong jika suka)
Bebola ikan
pelbagai bentuk ( ikut suka nak banyak mana)
1 batang lobak merah, potong bentuk bunga
4 batang
badek jagung
Bunga kubis
2 biji
tomato(belah empat)
Boleh letak
cendawan butang jika nak
CARA
MEMBUATNYA :-)
1.
Masukkan
perencah tomyam ke dalam periuk bersama air (anggaran 5 cawan), serai, lengkuas
dan daun limau purut. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan cili padi, lobak
merah dan,bunga kubis dan badek jagung. Masak sekejap.
2.
Masukkan
udang, bebola ikan . Kalau suka boleh tambah sos ikan. Biar mendidih sekejap,
tambah jus limau nipis secukup rasa. Kemudian boleh matikan api. Sedia untuk
dihidangkan…
No comments:
Post a Comment