BAHAN BAHANNYA
- 1/2 kg ubi kentang
- 1 cawan isi udang-dipotong kecil
- 1 sudu teh lada sulah-tumbuk lumat
- 1 tangkai daun sup- dihiris halus
- 1 tangkai cili merah- belah 4 memanjang dan buang biji-ptng kecil2
- 1 biji telur ayam
- Garam secukup rasa
- Minyak secukupnya utk menggoreng
CARA
MEMBUATNYA
1.
Kupas
kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan toskan. Goreng sehingga
masak,angkat dan toskan. Lenyek/tumbuk sehingga lumat. Lenyek kentang ketika
masih panas2 lagi ya.Ketepikan dulu.
2.
Satukan
kesemua bahan2 kecuali telur di dalam satu bekas.
3.
Ambil
sedikit adunan dan kepal2kan. Bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat hingga
habis.
4.
Dalam
bekas lain,pecahkan telur dan kocak2kan. Celupkan setiap ketulan begedil tadi
dengan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak sehingga berwarna
keemas2an.
5.
Guna
api sederhana je. Bila dah masak, angkat & toskan. Sedia untuk di makan
bersama soto atau di makan begitu saja.
No comments:
Post a Comment