Tuesday, 3 September 2013

BERGEDEL UDANG




BAHAN BAHANNYA
  • 1/2 kg ubi kentang
  • 1 cawan isi udang-dipotong kecil
  • 1 sudu teh lada sulah-tumbuk lumat
  • 1 tangkai daun sup- dihiris halus
  • 1 tangkai cili merah- belah 4 memanjang dan buang biji-ptng kecil2
  • 1 biji telur ayam
  • Garam secukup rasa
  • Minyak secukupnya utk menggoreng
CARA MEMBUATNYA
1.     Kupas kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan toskan. Goreng sehingga masak,angkat dan toskan. Lenyek/tumbuk sehingga lumat. Lenyek kentang ketika masih panas2 lagi ya.Ketepikan dulu.
2.     Satukan kesemua bahan2 kecuali telur di dalam satu bekas.
3.     Ambil sedikit adunan dan kepal2kan. Bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat hingga habis.
4.     Dalam bekas lain,pecahkan telur dan kocak2kan. Celupkan setiap ketulan begedil tadi dengan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak sehingga berwarna keemas2an.
5.     Guna api sederhana je. Bila dah masak, angkat & toskan. Sedia untuk di makan bersama soto atau di makan begitu saja.

No comments:

Post a Comment