BAHAN
BAHANNYA
- 1/2 kg ubi kentang
- 200 gm daging ayam kisar
- 2 sudu teh lada sulah-tumbuk lumat
- 1 sudu besar bawang goreng
- 2 tangkai daun sup dihiris halus
- 1/2 labu bawang besar-di potong dadu
- 2 biji telur ayam
- Garam secukup rasa
- Minyak secukupnya utk menggoreng
CARA
MEMBUATNYA
1.
Kupas
kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan toskan. Goreng sehingga
masak,angkat dan toskan. Lenyek/tumbuk sehingga lumat. Ketepikan dulu.
2.
Sementara
itu tumiskan bwng besar dan masukkan daging ayam kisar dan masak sehingga
separuh masak.
3.
Satukan
kesemua bahan2 kecuali telur di dalam satu bekas.
4.
Ambil
sedikit adunan dan kepal2kan. Bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat hingga
habis.
5.
Dalam
bekas lain,pecahkan telur dan kocak2kan. Celupkan setiap ketulan begedil tadi
dengan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak sehingga berwarna
keemas2an.
6.
Guna
api sederhana je. Bila dah masak, angkat & toskan. Sedia untuk di makan
bersama soto atau di makan begitu saja.
No comments:
Post a Comment