Tuesday, 3 September 2013

DAGING MASAK MERAH






Bahan-bahan
  • 1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
  • 2 ulas bawang putih diketuk
  • 1 sudu besar cili giling
  • Sedikit sos tiram
  • Sedikit sos ikan 
  • Sedikit sos tomato 
  • 1labu bawang besar
  •  Sedikit minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Daun limau purut
Cara-cara
1.     Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
2.     Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
3.     Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan cili giling.
4.     Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
5.     Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
6.     Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
7.     Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun limau. Kacau.

No comments:

Post a Comment