Bahan-Bahannya:
10 ekor
sotong - dibersihkan dan disejat dalam tapis untuk keringkan airnya
1 senduk cili kering yang telah dimesin bersama
bawang
sebesar ibu
jari asam jawa - campur sedikit air
2 biji
bawang besar - dipotong bulat
Bahan
Tumbuk Lumat:
3 ulas
bawang putih
1 biji
bawang besar
Cara
Memasak:
1.
Panaskan
sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2.
Masukkan
cili kisar, tumis hingga pecah minyak dan garing.
3.
Masukkan
air asam jawa, garam dan serbuk perasa. Masak hingga garing.
4.
Masukkan
sotong dan bawang besar. Kacau rata dan masak hingga bawang layu. (Bila bawang
besar semua dah layu, menunjukkan bahawa sotong pun sudah masak.. Pastikan
sentiasa kacau sotong tu supaya masak rata.)
5.
Tutup
api dan sedia untuk dihidangkan(Jangan masak terlalu lama)
No comments:
Post a Comment