Tuesday, 3 September 2013

KERABU TAUGEH DAN KERANG





 
 BAHAN-BAHAN :
2 cawan taugeh
5 batang kacang botor
1 biji bawang besar - boleh kurangkan
1 biji cili padi - boleh tambah
1/2 cawan udang kertas kecil(buang kulit)
1 cawan isi kerang rebus - boleh tambah
jus limau nipis secukupnya
sedikit belacan
kerisik secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

CARA PENYEDIAAN:
Bersihkan kacang botor dan dipotong nipis kemudian bersihkan taugeh dan dicelur dalam air panas selama 5 saat saja .

Potong bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu .Tumbuk udang kecil dengan belacan dan cili padi sampai lumat , perah limau kasturi dan ambil jusnya.
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk yang sesuai dan digaul rata . Jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada selera masing-masing.

No comments:

Post a Comment