Monday, 9 September 2013

BISKUT ALMOND



Bahan-bahan
  • Bahan A
  • 200gm mentega
  • 50gm shortening
  • 150gm gula kaster
  • Bahan B 40gm putih telur (1 biji)
  • Bahan C (diayak bersama)
  • 340gm tepung gandum red rose
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 1/4 sudu teh emplek
  • 10gm serbuk koko
  • Hiasan: Coklat masakan putih dan badam cincang (dipanggang)
Cara-cara
  1. Pukul bahan A sehingga ringan dan berkrim
  2. Masukkan putih telur dan pukul sehingga sebati
  3. Masukkan bahan C dan gaul sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan 2 jam atau lebih.
  4. Masukkan doh ke dalam piping bag dan picitkannya dengan nozzle bergerigi dan tekan diatas dulang pembakar
  5. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150c selama 15-20 min. Angkat dan sejukkan.
  6. Celup setengah biskut didalam coklat putih yang dicairkan dan celup dengan badam cincang. Biarkan coklat keras sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment