Bahan-bahan
- Bahan A
- 200gm mentega
- 50gm shortening
- 150gm gula kaster
- Bahan B 40gm putih telur (1 biji)
- Bahan C (diayak bersama)
- 340gm tepung gandum red rose
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1/4 sudu teh emplek
- 10gm serbuk koko
- Hiasan: Coklat masakan putih dan badam cincang (dipanggang)
Cara-cara
- Pukul bahan A sehingga ringan dan berkrim
- Masukkan putih telur dan pukul sehingga sebati
- Masukkan bahan C dan gaul sehingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan 2 jam atau lebih.
- Masukkan doh ke dalam piping bag dan picitkannya dengan nozzle bergerigi dan tekan diatas dulang pembakar
- Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150c selama 15-20 min. Angkat dan sejukkan.
- Celup setengah biskut didalam coklat putih yang dicairkan dan celup dengan badam cincang. Biarkan coklat keras sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment