Monday, 9 September 2013

BAWANG GORENG




Bahan:
10 ulas Bawang kecil merah di mayang nipis
3 ulas bawang  putih dimayang nipis
Sedikit tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit gula

Caranya:
Campurkan ke dua jenis bawang, renjiskan tepung gandum sekadar meliputi 
Bawang2 itu sahaja. Goncang2kan bekas supaya tepung sekata
Panaskan minyak yang banyak separuh kuali, Masukkan bawang2 dengan api yang sederhana Goreng sehingga bawang bertukar warna keperangan. perlahankan api
Renjiskan sedikit garam goreng sekata dan toskan atas kertas tisu.
Renjis sedikit gula dan goncang2kan bekas supaya sekata. tujuan gula di renjis utk mengekalkan keranggupan bawang. Itu cara ilah jy
Tapi dgn hanya menggunakan tepung sudah cukup utk meranggupkan bawang ini.

Setelah bawang sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
Minyak mengoreng bawang boleh digunakan utk memasak makanan yg lain enak dan wangi sekali aromanya.

No comments:

Post a Comment