Bahan:
10 ulas
Bawang kecil merah di mayang nipis
3 ulas
bawang putih dimayang nipis
Sedikit
tepung gandum
Sedikit
garam
Sedikit
gula
Caranya:
Campurkan
ke dua jenis bawang, renjiskan tepung gandum sekadar meliputi
Bawang2
itu sahaja. Goncang2kan bekas supaya tepung sekata
Panaskan
minyak yang banyak separuh kuali, Masukkan bawang2 dengan api yang sederhana
Goreng sehingga bawang bertukar warna keperangan. perlahankan api
Renjiskan
sedikit garam goreng sekata dan toskan atas kertas tisu.
Renjis
sedikit gula dan goncang2kan bekas supaya sekata. tujuan gula di renjis utk
mengekalkan keranggupan bawang. Itu cara ilah jy
Tapi dgn
hanya menggunakan tepung sudah cukup utk meranggupkan bawang ini.
Setelah
bawang sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
Minyak
mengoreng bawang boleh digunakan utk memasak makanan yg lain enak dan wangi
sekali aromanya.
No comments:
Post a Comment