Bahan
Utama:-
1 biji peria
1/2 cawan udang(buang kulit)
1 camca besar sos tiram
1/2 cawan air
Bahan Tumbuk Lumat:-
1 biji bawang besar
1 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam kasar
Cara membuatnya:-
1 biji peria
1/2 cawan udang(buang kulit)
1 camca besar sos tiram
1/2 cawan air
Bahan Tumbuk Lumat:-
1 biji bawang besar
1 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam kasar
Cara membuatnya:-
Belah peria dan buang biji. Potong serong
setiap belahan dan rendam dalam air bersama 1 camca besar garam selama 15 - 20
minit. Kemudian toskan. Tujuan untuk mengurangkan rasa pahit.
Dalam kuali, panaskan 2 camca besar minyak.
Tumis bahan2 tumbuk halus hingga wangi, masukkan sos tiram dan udang, kacau dan
tuang air.
Bila mendidih, masukkan peria tadi dan gaul
hingga rata. Kecilkan api dan masak untuk 2 - 3 minit hingga peria lembut. Rasa
garamnya dan jika kurang boleh ditambah sedikit lagi
No comments:
Post a Comment