Bahan-bahan:
- 1 biji oren ( parut kulitnya dan diketepikan)
- 3 biji telur
- 1 cawan gula
- 1 cawan minyak
- 2 cawan tepung gandum*
- 1 1/2 st baking powder* (resepi asal 1 sudu besar)
Cara-cara:
- Panaskan oven 180'C. Alaskan loyang bersaiz 8" dengan baking paper.
- Ayakkan bersama bahan-bahan bertanda.
- Buah oren dibelah dan dibuang bahagian putih (bawah kulit oren). Buang biji jika ada.
- Dalam jug pengisar, masukkan buah oren yang dibelah, telur, gula dan minyak. Kisarkan sehingga gebu. (3 hingga 4 kali 'on' pun dah okey)
- Kalau jug pengisar anda besar, tak perlu keluarkan bahan kisar ke mangkuk lain, terus masukkan parutan kulit oren, gaul sekejap dengan spatula kemudian masukkan bahan yang diayak sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati.
- Tuang adunan dalam loyang dan bakar 50 minit atau sehingga masak (bakar 1 jam).
No comments:
Post a Comment