Bahan:
1 ekor ayam pencen potong 16
5 batang serai*
2 inci halia*
1 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
20 biji cili api*
10 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1/2 kg santan
1 peket kecil kerisik
3 helai daun limau purut
3 helai daun kunyit dihiris
1 keping asam keping
garam & aji
gula
Cara:
1 ekor ayam pencen potong 16
5 batang serai*
2 inci halia*
1 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
20 biji cili api*
10 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1/2 kg santan
1 peket kecil kerisik
3 helai daun limau purut
3 helai daun kunyit dihiris
1 keping asam keping
garam & aji
gula
Cara:
1- Cuci ayam hingga bersih.. masukkan kedalam pressure cooker..
2-Blend bahan2 bertanda (*).. masukkan kedalam periuk bersama ayam..
3-Masakkan diatas api perlahan lebih kurang 30 minit..
4-Bila ayam telah lembut.. tuangkan kedalam kuali..
5-Masak lagi diatas api perlahan.. masukkan garam.. dan gula secukup rasa..
masukkan juga santan.. daun limau purut.. daun kunyit.. kerisik.. dan asam keping..
6-Masak sehingga kuah menjadi pekat atau naik minyak..
7-Bila kuah telah pekat.. tutup api..
sedia untuk dihidang..
2-Blend bahan2 bertanda (*).. masukkan kedalam periuk bersama ayam..
3-Masakkan diatas api perlahan lebih kurang 30 minit..
4-Bila ayam telah lembut.. tuangkan kedalam kuali..
5-Masak lagi diatas api perlahan.. masukkan garam.. dan gula secukup rasa..
masukkan juga santan.. daun limau purut.. daun kunyit.. kerisik.. dan asam keping..
6-Masak sehingga kuah menjadi pekat atau naik minyak..
7-Bila kuah telah pekat.. tutup api..
sedia untuk dihidang..
No comments:
Post a Comment