Bahan-bahan:
3 ekor ikan sembilang siang dan dipotong dan
bersihkan
Serbuk
kari ikan 1 paket kecil
1
tangkai daun kari
2 keping
asam keping
1 Bawang
putih
2 ulas
bawang merah
4 batang
kacang bendi
1 biji
tomato dibelah empat
1 cawan
santan pekat
1cawan
air
Cara:
1 -Panaskan
minyak dalam periuk dan tumiskan bawang besrta dengan daun kari. Bawang yang
telah di mayang hingga kekuningan.
2-Masukkan
serbuk kari dan kacau hingga garing dan masukkan sedikit air supaya tak hangus.
3-
Kemudian masukkan santan pekat dan secawan air. Juga masukkan asam keping dan
juga garam.
4-Masak
hingga kuah mendidih barulah masukkan ikan sembilang.Masukkan kacang bendi.
5-Dah
masak masukkan tomato. Rasa asam garamnya .Barulah tutupkan api
No comments:
Post a Comment