Sunday, 8 September 2013

KARI IKAN SEMBILANG



Bahan-bahan:
 3 ekor ikan sembilang siang dan dipotong dan bersihkan
Serbuk kari ikan 1 paket kecil
1 tangkai daun kari
2 keping asam keping
1 Bawang putih
2 ulas bawang merah
4 batang kacang bendi
1 biji tomato dibelah empat
1 cawan santan pekat
1cawan air
Cara:
1 -Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bawang besrta dengan daun kari. Bawang yang telah di mayang hingga kekuningan.
2-Masukkan serbuk kari dan kacau hingga garing dan masukkan sedikit air supaya tak hangus.
3- Kemudian masukkan santan pekat dan secawan air. Juga masukkan asam keping dan juga garam.
4-Masak hingga kuah mendidih barulah masukkan ikan sembilang.Masukkan kacang bendi.
5-Dah masak masukkan tomato. Rasa asam garamnya .Barulah tutupkan api

No comments:

Post a Comment