BAHAN-BAHAN
A:
250 g
mentega
150 g
gula kastor
14 biji
kuning telur ayam
5 sudu
makan susu pekat manis
BAHAN B:
150 g
gula kastor
7 biji
putih telur
1/4 sudu
krim tartar
BAHAN C:
160g
tepung hong kong
40 g
serbuk horlick
1 sudu
the serbuk penaik
BAHAN D:
a)1/4
sudu the pewarna kuning+1 sudu the esen vanilla
b)1 sudu
besar koko emulco
c)1/2
sudu besar koko emulco+2 sudu besar koko+ 3 sudu besar air suam(larutkan)
-Bahan
sapuan(3sudu makan marjerin+2 sudu makan susu pekat mania
-Panaskan
ketuhar pada suhu 180c selama 15 minit. Sediakan tin pembakar.
Bahan A
:
1-Satukan
mentega dan gula kastor. Pukul hingga
kembang dan berkerim.
2-Masukkan
kuning telur sedikit-sedikit dan dipukul hingga sebati.ketepikan(mangkuk besar)
3-Bahan
B. Didalam bekas lain pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan gula kastor
dank rim tartar.Pukul selama 5 minit hingga adunan bertanduk dan kembang.
4-Bahan
C: Masukkan tepung hong kong ,horlick dan serbuk penaik kedalam adunan mentega
tadi.Gaul sebati.
5- Tuang
adunan putih telur tadi.Gaul adunan hingga bercampur rata.
6-
Bahagi adunan kepada 3 bahagian.Satu bahagian di campur bahan D( a),bahagian ke
dua D(b)
Bahagian
ketiga D(c)
7 Ambil
satu senduk adunan koko dan ratakan dalam tin pembakar.Bakar dengan api atas
dan bawah selama 7 minit hingga kek menjadi perang.
Cucuk
dengan garpu atau lida. Tekan lapisan kek agar rata.
8 Sapu
atas kek dengan sedikit sapuan.Ratakan atas kek dengan lapisan koko.Bakar
dengan api atas saja buat hingga koko habis.
9 Untuk
lapisan seterusnya. Ambil satu senduk adunan mocha dan ratakan. Bakar hingga
habis adunan mocha.
10 Akhir
sekali ambil satu senduk adunan vanilla dan ratakan. Bakar hingga habis adunan vanilla.
11 Tutup
tin pembakar dengan kertas aluminium. Bakar semula dengan api atas dan bawah
selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment