Monday, 9 September 2013

KEK KOKO LAPIS



BAHAN-BAHAN A:
250 g mentega
150 g gula kastor
14 biji kuning  telur ayam
5 sudu makan susu pekat manis
BAHAN B:
150 g gula kastor
7 biji putih telur
1/4 sudu krim tartar

BAHAN C:
160g tepung hong kong
40 g serbuk horlick
1 sudu the serbuk penaik

BAHAN D:
a)1/4 sudu the pewarna kuning+1 sudu the esen vanilla
b)1 sudu besar koko emulco
c)1/2 sudu besar koko emulco+2 sudu besar koko+ 3 sudu besar air suam(larutkan)
-Bahan sapuan(3sudu makan marjerin+2 sudu makan susu pekat mania
-Panaskan ketuhar pada suhu 180c selama 15 minit. Sediakan tin pembakar.
Bahan A :
1-Satukan mentega dan gula  kastor. Pukul hingga kembang dan berkerim.
2-Masukkan kuning telur sedikit-sedikit dan dipukul hingga sebati.ketepikan(mangkuk besar)
3-Bahan B. Didalam bekas lain pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan gula kastor dank rim tartar.Pukul selama 5 minit hingga adunan bertanduk dan kembang.
4-Bahan C: Masukkan tepung hong kong ,horlick dan serbuk penaik kedalam adunan mentega tadi.Gaul sebati.
5- Tuang adunan putih telur tadi.Gaul adunan hingga bercampur rata.
6- Bahagi adunan kepada 3 bahagian.Satu bahagian di campur bahan D( a),bahagian ke dua D(b)
Bahagian ketiga D(c)

7 Ambil satu senduk adunan koko dan ratakan dalam tin pembakar.Bakar dengan api atas dan bawah selama 7 minit hingga kek menjadi perang.
Cucuk dengan garpu atau lida. Tekan lapisan kek agar rata.
8 Sapu atas kek dengan sedikit sapuan.Ratakan atas kek dengan lapisan koko.Bakar dengan api atas saja buat hingga koko habis.
9 Untuk lapisan seterusnya. Ambil satu senduk adunan mocha dan ratakan. Bakar hingga habis adunan mocha.
10 Akhir sekali ambil satu senduk adunan vanilla dan ratakan. Bakar  hingga habis adunan vanilla.
11 Tutup tin pembakar dengan kertas aluminium. Bakar semula dengan api atas dan bawah selama 15 minit.

No comments:

Post a Comment