Tuesday, 3 September 2013

KARI KEPALA IKAN

Bahan-bahan
  • 1  kepala ikan merah.(ikan lain pun boleh juga)
  • 1 paket kari ikan
  • 2 sudu serbuk cili
  • sedikit asam jawa / asam keping bendi -
  • 2 biji tomato (belah 6)
  • 2 biji lada besar warna merah (belah 2)
  • rempah tumis
  • sedikit garam
  • air secukupnya
  • santan(guna susu cair pun boleh)
  • Daun kari -2tangkai
Cara-cara
1.     Hiris bawang besar,bwg kecil dan bawang putih. panaskan minyak masukkan bawag sehingga garing dan masukkan daun kari sehingga garing juga dan barulah masukkan rempah tumis sehingga naik bau.
2.     Bancuhkan serbuk kari, serbuk cili, serbuk kunyit bersama air asam jawa sehingga sebati. Apabila tumisan bwg dan rempah tumis agk garing boleh lah mskn bacuhan serbuk kari itu tadi.
3.     Kacau bawang bersama bancuhan serbuk kari itu tadi sehingga masak jagan  sampai hangus ...kemudian baru la masukkn sedikit air dan tunggu hingga mendidih dan masak. kalau yang nak masukkan santan/susu cair pun bole....
4.     Kemudian  masukkan kepala ikan merah .Masak hingga mendidih. 
5.     Kemudian baru  mskkn bhn lain, mskkn dulu lada besar warna merah, diikuti kacang bendi, dan yg last sekali tomato. baru lah nampk agak2 dah nak masukk tu  garam secukupnya. kalau agak2 masih kurang masam boleh lah mskkn 1-2 asam keping.

No comments:

Post a Comment