Bahan-bahan
- 1 kepala ikan merah.(ikan lain pun boleh juga)
- 1 paket kari ikan
- 2 sudu serbuk cili
- sedikit asam jawa / asam keping bendi -
- 2 biji tomato (belah 6)
- 2 biji lada besar warna merah (belah 2)
- rempah tumis
- sedikit garam
- air secukupnya
- santan(guna susu cair pun boleh)
- Daun kari -2tangkai
Cara-cara
1.
Hiris
bawang besar,bwg kecil dan bawang putih. panaskan minyak masukkan bawag
sehingga garing dan masukkan daun kari sehingga garing juga dan barulah masukkan
rempah tumis sehingga naik bau.
2.
Bancuhkan
serbuk kari, serbuk cili, serbuk kunyit bersama air asam jawa sehingga sebati.
Apabila tumisan bwg dan rempah tumis agk garing boleh lah mskn bacuhan serbuk
kari itu tadi.
3.
Kacau
bawang bersama bancuhan serbuk kari itu tadi sehingga masak jagan sampai hangus ...kemudian baru la masukkn sedikit air dan tunggu hingga mendidih
dan masak. kalau yang nak masukkan santan/susu cair pun bole....
4.
Kemudian masukkan kepala ikan merah .Masak hingga mendidih.
5.
Kemudian
baru mskkn bhn lain, mskkn dulu lada besar warna merah, diikuti kacang bendi,
dan yg last sekali tomato. baru lah nampk agak2 dah nak masukk tu garam
secukupnya. kalau agak2 masih kurang masam boleh lah mskkn 1-2 asam keping.
No comments:
Post a Comment