20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan
4 papan petai, ambil isinya.
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa )
BAHAN KISAR HALUS
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA
1.
Panaskan
minyak dalam kuali, tumis cili kisar hingga garing, masukkan bahan kisar halus
dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan petai dan jus asam jawa. Tambah garam
secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat.
2.
Tambah
udang dan bawang hiris, masak hingga udang masak dan bawang lembut. Rasa dan
jika ok boleh matikan api.
No comments:
Post a Comment