- 1-1 1/2kg kerang direbus
- 1 biji bwg besar (blend)
- 5 ulas bwg putih(blend)
- 2 inci lengkuas (blend)
- 2 inci halia (blend)
- 2 inci kunyit hidup (blend)
- 1 btg serai (blend)
- 15-20 tangkai cili padi (blend)
- * kisar bahan-bahan diatas*
- 1 sudu besar rempah kari
- 1 keping asam keping
- 2 sudu besar kerisik
- 1 sudu gula
- 1 1/2 cawam pati santan
- garam dan bhn perasa secukup nya
- daun kunyit dan daun limau purut dihiris seperti bunga rampai
Cara-cara
Sediakan bahan
untuk dikisar yg tertera diatas.
Masukkan
semua bahan-bahan yg dikisar tadi ke dlm kuali baserta pati santan rempah kari,
daun kunyit. daun limau purut dan asam keping
1.
Masak
di atas api sederhana sehingga kering sedikit masukkan kerang dan gaul sebentar
2.
Tunggu
sehingga garing dan masukkan pula kerisik dan gula
3.
Akhir
sekali masukkan pula garam dan bahan perasa secukup rasa
4.
Kalau
yg suka kering masak sehingga kering dan
pada yg suka sederhana kering pun boleh ikut selera masing-masing.
5.
Selepas
siap di masak matikan api dan siap untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment