Thursday, 5 September 2013

Kurma ayam



Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam
  • 4 ulas bawang besar(blend)
  • 3 ulas bawang putih (blend)
  • 1/2 inci lengkuas (blend)
  • 1 inci halia(halia)
  • 1  -  sudu makan cili giling
  • 2 paket kecil serbuk kurma
  • 3 biji kentang (dibelah 4)
  • 1 biji kelapa
  • 1 biji cili merah (belah 2)
  • 1 biji cili hijau belah 2)
  • 1-2 biji buah tomato (belah 4) dan  2 batang carrot
  • 1-  asam keping
  • Bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga
  • garam secukup rasa
Cara-cara
1.     Ayam dipotong kepada ketulan-ketulan sederhana besar...Bawang besar dan bawang putih dimesin...Rempah kurma dan cili giling dibancuh bersama sedikit air...Kentang dipotong empat...Tomato dibelah empat...Sediakan santan daripada sebiji kelapa...
2.     Panaskan minyak dan tumiskan  empat sekawan  hingga wangi dan masukkan  bawang besar dan bawang putih yang telah diblender...Apabila naik bau, masukkan pes kurma dan cili giling tadi...Apabila agak-agak garing, masukkan setengah cawan air...
3.     Masukkan pula daging...Kacau rata-rata dan biarkan rempah kurma meresap...Kemudian, tambahkan 2 - 3 cawan air..Nak empukkan daging masaklah daging bersama .Tutupkan kuali atau periuk dan gunakan api yang kecil...Biarkan sampai mendidih...
4.     Masukkan kentang dan carrot , tutupkan kembali kuali atau periuk...Apabila kentang agak-agak empuk, masukkan cili merah,cili hijau dan asam keping...Akhir sekali, masukkan santan dan buah tomato. Bubuh garam secukup rasa.
5.     Biarkan mendidih selama 5 - 10 minit......Sedia untuk dihidangkan .

No comments:

Post a Comment