Bahan-bahan
:
- 1 ekor ayam
- 4 ulas bawang besar(blend)
- 3 ulas bawang putih (blend)
- 1/2 inci lengkuas (blend)
- 1 inci halia(halia)
- 1 - sudu makan cili giling
- 2 paket kecil serbuk kurma
- 3 biji kentang (dibelah 4)
- 1 biji kelapa
- 1 biji cili merah (belah 2)
- 1 biji cili hijau belah 2)
- 1-2 biji buah tomato (belah 4) dan 2 batang carrot
- 1- asam keping
- Bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga
- garam secukup rasa
Cara-cara
1.
Ayam
dipotong kepada ketulan-ketulan sederhana besar...Bawang besar dan bawang putih
dimesin...Rempah kurma dan cili giling dibancuh bersama sedikit air...Kentang
dipotong empat...Tomato dibelah empat...Sediakan santan daripada sebiji
kelapa...
2.
Panaskan
minyak dan tumiskan empat sekawan hingga wangi dan masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah
diblender...Apabila naik bau, masukkan pes kurma dan cili giling tadi...Apabila
agak-agak garing, masukkan setengah cawan air...
3.
Masukkan
pula daging...Kacau rata-rata dan biarkan rempah kurma meresap...Kemudian,
tambahkan 2 - 3 cawan air..Nak empukkan daging masaklah daging bersama .Tutupkan
kuali atau periuk dan gunakan api yang kecil...Biarkan sampai mendidih...
4.
Masukkan
kentang dan carrot , tutupkan kembali kuali atau periuk...Apabila kentang agak-agak
empuk, masukkan cili merah,cili hijau dan asam keping...Akhir sekali, masukkan
santan dan buah tomato. Bubuh garam secukup rasa.
5.
Biarkan
mendidih selama 5 - 10 minit......Sedia untuk dihidangkan .
No comments:
Post a Comment