Thursday, 5 September 2013

KURMA DAGING



Bahan-bahan :
  • 1 kg daging
  • 4 ulas bawang besar(blend)
  • 3 ulas bawang putih (blend)
  • 1/2 inci lengkuas (blend)
  • 1 inci halia(halia)
  • 1  -  sudu makan cili giling
  • 2 paket kecil sebuk kurma 
  • 3 biji kentang (dibelah 4)
  • 1 biji kelapa
  • 1 biji cili merah (belah 2)
  • 1 biji cili hijau belah 2)
  • 1-2 biji buah tomato (belah 4)
  • 1-  asam keping
  • Bunga cengkih,bunga lawang,kulit kayu manis,buah pelaga
  • garam secukup rasa
Cara-cara
1.     Daging dipotong kepada ketulan-ketulan sederhana besar...Bawang besar dan bawang putih dimesin...Rempah kurma dan cili giling dibancuh bersama sedikit air...Kentang dipotong empat...Tomato dibelah empat...Sediakan santan daripada sebiji kelapa...
2.     Panaskan minyak dan tumiskan  empat sekawan  hingga wangi dan masukkan  bawang besar dan bawang putih yang telah diblender...Apabila naik bau, masukkan pes kurma dan cili giling tadi...Apabila agak-agak garing, masukkan setengah cawan air...

No comments:

Post a Comment