A)-di ayak 500g
tepung pau tp akak guna tepung gandum
2 st baking
powder
B)
70 g
shortening/lemak sayuran
C) Bancuh
bersama 80g gula caster
2 st yis
200 ml air
suam
D)
pewarna jika
suka (kosong/hijau dll)
akak guna
pewarna coklat
E)
inti-terpulang
pada selera (samada inti kelapa manis/kacang merah/kari ayam/serunding)-kali
ini akak guna inti seperti membuat karipap
F)
acuan tat
papercup
besar
gaulkan
bahan A dan masukkan masukkan B,D lalu tuangkan sedikit demi sedikit bahan C
yang telah di larutkan.gaulkan sehingga doh x melekat pada tangan.ulilah doh
sehingga 15 minit.
Ambil
sedikit doh dan timbangkan seberat 40g-1pcs.buatlah sehingga habis.ulilah bulat
-bulat kemudian masukkan inti kesukaan,tangkupkan dan di bulatkan semula terus
di letakkan dalam papercup.lalu letakkan dalam acuan tat kemudian di susun
terus ke dalam kukus.buatlah sehingga habis kesemuanya.
Perapkan pau
tadi selama sejam.
Panaskan
pengukus dan kukuslah selama 10minit shj.
panaskan kukusan dulu selama 10 minit.
panaskan kukusan dulu selama 10 minit.
pau jangan
lama di kukus nanti air akan menitik.
Pau akan menjadi kekuningan jk guna tepung gandum
Pau akan menjadi kekuningan jk guna tepung gandum
No comments:
Post a Comment