Monday, 2 September 2013

PAU DONUT

















A)-di ayak 500g tepung pau tp akak guna tepung gandum
2 st baking powder 
B)
70 g shortening/lemak sayuran
C) Bancuh bersama 80g gula caster
2 st yis
200 ml air suam
D) 
pewarna jika suka (kosong/hijau dll)
akak guna pewarna coklat
E) 
inti-terpulang pada selera (samada inti kelapa manis/kacang merah/kari ayam/serunding)-kali ini akak guna inti seperti membuat karipap
F)
acuan tat
papercup besar
gaulkan bahan A dan masukkan masukkan B,D lalu tuangkan sedikit demi sedikit bahan C yang telah di larutkan.gaulkan sehingga doh x melekat pada tangan.ulilah doh sehingga 15 minit.
Ambil sedikit doh dan timbangkan seberat 40g-1pcs.buatlah sehingga habis.ulilah bulat -bulat kemudian masukkan inti kesukaan,tangkupkan dan di bulatkan semula terus di letakkan dalam papercup.lalu letakkan dalam acuan tat kemudian di susun terus ke dalam kukus.buatlah sehingga habis kesemuanya.
Perapkan pau tadi selama sejam.
Panaskan pengukus dan kukuslah selama 10minit shj.
 panaskan kukusan dulu selama 10 minit.
pau jangan lama di kukus nanti air akan menitik.
Pau akan menjadi kekuningan jk guna tepung gandum


No comments:

Post a Comment