Monday, 2 September 2013

MIHUN SOTO

 















2 kampit bihun - di celur sekejap dan di toskan
1 ekor ayam( ikut suka ) di potong 4 bhgn/bersihkan/rebus sekejap - untuk dapat stok/angkat dan toskan.Lumurkan garam kunyit dan goreng. angkat dan biarkan sejuk kemudian di hiris halus. ketepikan untuk hiasan. tulang ayam jangan di buang.

KUAH BIHUN SOTO
BAHAN BLEND:
4 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1" halia
Bahan  tumis:
kulit kayu manis
bunga lawang
buah pelaga
bunga cengkih
1 biji bawang besar - di mayang
2 ulas bawang putih - di mayang
2 sb serbuk rempah soto(akak beli yang jenis timbang/bukan rempah mak siti-x suka!)
1" lengkuas - di ketuk
3 batang serai - di ketuk
sebungkus sup bunjut
sedikit minyak menumis
garam secukup rasa
air stok secukupnya/jangan cair sangat
Panaskan minyak. Tumiskan bahan tumis, lengkuas, serai hingga wangi.
Masukkan bahan blend, rempah soto dan tumis sehingga kering dan terbit minyak serta berbau harum.
Masukkan stok ayam secukupnya sup bunjut dan tulang ayam serta garam dan biarkan mendidih sepenuhnya. Sehingga tulang ayam tu lembut.

BAHAN RAMUAN/HIASAN:
bawang goreng
taugeh - di celur @ di goreng tanpa minyak
kacang tanah - di goreng  dan buang kulit
daun sup - di hiris halus
daun bawang - hiris halus
soun - di goreng
ayam goreng/siat

SOS KICAP:
Segengam cili padi secukupnya - di bersihkan dan di goreng dengan sedikit minyak dan angkat.
2 biji bawang putih cucuk garpu dan bakar dengan api
5 biji limau kasturi/2 biji limau nipis - ambil jusnya
sedikit bawang goreng
1/2-1 cawan kicap manis
garam
Campurkan semua sekali dan masukkan ke dalam blender. Siap untuk di hidangan…..

 

No comments:

Post a Comment