2 kampit
bihun - di celur sekejap dan di toskan
1 ekor ayam(
ikut suka ) di potong 4 bhgn/bersihkan/rebus sekejap - untuk dapat stok/angkat
dan toskan.Lumurkan garam kunyit dan goreng. angkat dan biarkan sejuk kemudian
di hiris halus. ketepikan untuk hiasan. tulang ayam jangan di buang.
KUAH BIHUN
SOTO
BAHAN BLEND:
4 biji
bawang besar
4 ulas bawang
putih
1"
halia
Bahan
tumis:
kulit kayu
manis
bunga lawang
buah pelaga
bunga
cengkih
1 biji
bawang besar - di mayang
2 ulas
bawang putih - di mayang
2 sb serbuk
rempah soto(akak beli yang jenis timbang/bukan rempah mak siti-x suka!)
1"
lengkuas - di ketuk
3 batang
serai - di ketuk
sebungkus
sup bunjut
sedikit
minyak menumis
garam
secukup rasa
air stok
secukupnya/jangan cair sangat
Panaskan
minyak. Tumiskan bahan tumis, lengkuas, serai hingga wangi.
Masukkan
bahan blend, rempah soto dan tumis sehingga kering dan terbit minyak serta
berbau harum.
Masukkan
stok ayam secukupnya sup bunjut dan tulang ayam serta garam dan biarkan
mendidih sepenuhnya. Sehingga tulang ayam tu lembut.
BAHAN
RAMUAN/HIASAN:
bawang
goreng
taugeh - di
celur @ di goreng tanpa minyak
kacang tanah
- di goreng dan buang kulit
daun sup -
di hiris halus
daun bawang
- hiris halus
soun - di
goreng
ayam
goreng/siat
SOS KICAP:
Segengam
cili padi secukupnya - di bersihkan dan di goreng dengan sedikit minyak dan
angkat.
2 biji
bawang putih cucuk garpu dan bakar dengan api
5 biji limau
kasturi/2 biji limau nipis - ambil jusnya
sedikit
bawang goreng
1/2-1 cawan
kicap manis
garam
Campurkan
semua sekali dan masukkan ke dalam blender. Siap untuk di hidangan…..
No comments:
Post a Comment