BAHAN-BAHANNYA:
10 ekor
sotong ( dipotong bulat2)buang kulit
2 biji
tomato ( dipotong dadu)
4 biji cili
api ( dipotong nipis)
2 bawang
merah ( dipotong nipis)
1 batang
serai ( dipotong nipis)
2 tangkai
daun ketumbar ( dipotong nipis)
3 batang
kacang panjang ( dipotong nipis)
secubit
garam
secubit gula
2 biji limau
nipis ( diambil jusnya)
Cara-cara:
Rebus sotong
sehingga masak dan tuskan airnya
Satukan
semua bahan yang dipotong nipis dan dipotong dadu ke dalam satu bekas.
Masukkan
sotong garam dan gula kedalam bekas
tadi.
Akhir sekali
perah limau.... rasa...kalau tak cukup
pedas tambah cili kalau tak cukup garam boleh tambah(garam ikut suka)
Kerabu sotong ini hendaklah dimakan dengan
segera
No comments:
Post a Comment