Monday, 2 September 2013

KERABU SOTONG



BAHAN-BAHANNYA:

10 ekor sotong ( dipotong bulat2)buang kulit
2 biji tomato ( dipotong dadu)
4 biji cili api ( dipotong nipis)
2 bawang merah ( dipotong nipis)
1 batang serai ( dipotong nipis)
2 tangkai daun ketumbar ( dipotong nipis)
3 batang kacang panjang ( dipotong nipis)
secubit garam
secubit gula
2 biji limau nipis ( diambil jusnya)

Cara-cara:
Rebus sotong sehingga masak dan tuskan airnya
Satukan semua bahan yang dipotong nipis dan dipotong dadu ke dalam satu bekas.
Masukkan sotong  garam dan gula kedalam bekas tadi.
Akhir sekali perah limau.... rasa...kalau  tak cukup pedas tambah cili kalau tak cukup garam boleh tambah(garam ikut suka)
 Kerabu sotong ini hendaklah dimakan dengan segera

No comments:

Post a Comment