1/2 peket
nasi impit (mini)- rebus dan biarkan sejuk
BAHAN
KISAR:
2 biji
bawang besar
2 ulas
bawang putih
1"
kunyit hidup
1 cawan
udang kecil( udang kertas) - kopek kulit
1/2 kg
santan pekat
air
secukupnya
cili merah -
di potong serong
sedikit
serbuk kunyit
1"
lengkuas - diketuk
garam
secukupnya
BAHAN
PENUMIS
sedikit
minyak tumis(jgn banyak)
1/2 biji
bawang besar - di mayang
1 ulas
bawang putih - di mayang
BAHAN
SAYUR/ikut selera:
2 keping
tauhu - Potong ikut suka
Pucuk kering
- kerat/rendam (ikut suka berapa banyak)
soon -
rendam
karot
kobis
kacang
panjang
bunga kobis
Petai(kopek
kulit)tak suka tak payah bubuh
Cara-cara
membuatnya:
Panaskan
sedikit minyak tumiskan bawang yang di mayang. Masukkan pula bahan kisar
tumislah hingga wangi. Masukkan santan, air, serbuk kunyit, udang dan masaklah
dengan api pelahan. Dikacau selalu takut
pecah minyak.
Kemudian
masukkan sayur yang keras dulu dan di ikuti sayur yang lembut.
masukkan
garam tunggulah sehingga mendidih kuahnya sambil dikacau selalu.
SAMBAL
TUMIS:
cili kering
(rebus dan kisar)
bawang
bawang putih
udang kertas
pes asam
jawa
sedikit
garam
sedikit gula
sedikit
minyak menumis
Masaklah
seperti sambal tumis biasa. Masaklah sehingga benar benar kering.
No comments:
Post a Comment