Monday, 2 September 2013

MASAK LEMAK LODEH






1/2 peket nasi impit (mini)- rebus dan biarkan sejuk

 BAHAN KISAR:

2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" kunyit hidup
1 cawan udang kecil( udang kertas) - kopek kulit
1/2 kg santan pekat
air secukupnya
cili merah - di potong serong
sedikit serbuk kunyit
1" lengkuas - diketuk
garam secukupnya

BAHAN PENUMIS
sedikit minyak tumis(jgn banyak)
1/2 biji bawang besar - di mayang
1 ulas bawang putih - di mayang

BAHAN SAYUR/ikut selera:
2 keping tauhu - Potong ikut suka
Pucuk kering - kerat/rendam (ikut suka berapa banyak)
soon - rendam
karot
kobis
kacang panjang
bunga kobis
Petai(kopek kulit)tak suka tak payah bubuh

Cara-cara membuatnya:

Panaskan sedikit minyak tumiskan bawang yang di mayang. Masukkan pula bahan kisar tumislah hingga wangi. Masukkan santan, air, serbuk kunyit, udang dan masaklah dengan api pelahan.  Dikacau selalu takut pecah minyak.
Kemudian masukkan sayur yang keras dulu dan di ikuti sayur yang lembut.
masukkan garam tunggulah sehingga mendidih kuahnya sambil dikacau selalu.


 SAMBAL TUMIS:
cili kering (rebus dan kisar)
bawang 
bawang putih
udang kertas
pes asam jawa
sedikit garam
sedikit gula
sedikit minyak menumis
Masaklah seperti sambal tumis biasa. Masaklah sehingga benar benar kering. 

No comments:

Post a Comment