BAHAN-BAHAN:
300g udang sederhana besar
300 g ayam atau daging(lebih sedap daging)rebus dan ambil air rebusan ayam atau daging.
1 senduk makan - udang kering tanpa kulit (blend)
1-2 peket mee - sekilo(rebus)
4 sudu besar sos cili
4 sudu sos besar sos tomato
1 liter air - boleh tambah jika nak lebih kuah
500g ubi keledek-direbus sampai empuk dan di blend
1 cawan kacang tanah -digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit , kisar sampai halus - (tabur sebagai hiasan)kalau tak suka tak payah bubuh.
Air rebusan daging atau ayam
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS:
7 biji cili kering-kalau suka pedas boleh tambah
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN( bahan tabur untuk hiasan)
10 biji telur direbus
1 peket bawang goreng
1 pokok daun bawang
taugeh - taugeh dicelur ,nak makan mentah pun boleh.
sayur sawi dicelur
3 biji tauhu - digoreng garing dan potong nipis
fish ball dan fish cake (jenis goreng) dicelur
4 biji cili merah dipotong nipis
Kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak dan blend kasar
1 liter air - boleh tambah jika nak lebih kuah
500g ubi keledek-direbus sampai empuk dan di blend
1 cawan kacang tanah -digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit , kisar sampai halus - (tabur sebagai hiasan)kalau tak suka tak payah bubuh.
Air rebusan daging atau ayam
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS:
7 biji cili kering-kalau suka pedas boleh tambah
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN( bahan tabur untuk hiasan)
10 biji telur direbus
1 peket bawang goreng
1 pokok daun bawang
taugeh - taugeh dicelur ,nak makan mentah pun boleh.
sayur sawi dicelur
3 biji tauhu - digoreng garing dan potong nipis
fish ball dan fish cake (jenis goreng) dicelur
4 biji cili merah dipotong nipis
Kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak dan blend kasar
CARA-CARA
MEMASAK:
Ayam dipotong kecil dan ambil isinya saja.(rebus termasuk tulang ayam tadi)dan ambil air rebusan ayam atau daging untuk kuah. Kemudian udang dibuang kulit dan kepala . Semua kepala dan kulit udang tadi direbus bersama 2 cawan air . Kisar semua kepala dan kulit udang tadi dengan air rebusan kemudian ditapis ambil air rebusan tadi dan buang semua hampas kepala udang ni.
Ayam dipotong kecil dan ambil isinya saja.(rebus termasuk tulang ayam tadi)dan ambil air rebusan ayam atau daging untuk kuah. Kemudian udang dibuang kulit dan kepala . Semua kepala dan kulit udang tadi direbus bersama 2 cawan air . Kisar semua kepala dan kulit udang tadi dengan air rebusan kemudian ditapis ambil air rebusan tadi dan buang semua hampas kepala udang ni.
udang yang telah dikopek kulitnya dimesin
halus.(tak mesin pun tak apa)
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau dan pecah minyak kemudian masukkan isi ayam dan kacau sampai isi ayam hampir masak kemudian masukkan air rebusan udang tadi termasuk udang kering dan udang kertas yang telah diblend dan 1 liter air . Masukkan semua udang , air daging/ayam , sos cili dan sos tomato serta kacau kuah ni .
Masukkan semua ubi keledek yang dah diblend halus dan kacang tanah tadi . Kacau kuah dan masukkan garam secukup rasa . Jika kuah agak pekat boleh la ditambah air lagi ikut pada citarasa sendiri .
Celur mee , taugeh dan toskan. Potong daun sup dan cili merah , telur rebus di belah menjadi 2 bahagian.
CARA MENGHIDANG MEE:
Ambil mangkuk letakkan dulu mee , sayur sawi ,taugeh, tauhu goreng dan kemudian tuang kuah serta tabur la daun sup , bawang goreng dan cili dan kacang tanah .
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau dan pecah minyak kemudian masukkan isi ayam dan kacau sampai isi ayam hampir masak kemudian masukkan air rebusan udang tadi termasuk udang kering dan udang kertas yang telah diblend dan 1 liter air . Masukkan semua udang , air daging/ayam , sos cili dan sos tomato serta kacau kuah ni .
Masukkan semua ubi keledek yang dah diblend halus dan kacang tanah tadi . Kacau kuah dan masukkan garam secukup rasa . Jika kuah agak pekat boleh la ditambah air lagi ikut pada citarasa sendiri .
Celur mee , taugeh dan toskan. Potong daun sup dan cili merah , telur rebus di belah menjadi 2 bahagian.
CARA MENGHIDANG MEE:
Ambil mangkuk letakkan dulu mee , sayur sawi ,taugeh, tauhu goreng dan kemudian tuang kuah serta tabur la daun sup , bawang goreng dan cili dan kacang tanah .
Kena try ni..
ReplyDeleteNak try..
ReplyDeleteSaya minta izin ya guna resepi ni untuk open house d rumah mertua saya Jumaat ni...nampak mcm menarik,dan sedap
ReplyDelete