Friday, 6 September 2013

MEE BANDUNG



BAHAN-BAHANNYA
500 gm mee kuning (dicelur)
300 gm daging (rebus dipotong)
300 gm ayam dada (dipotong)

300 gm udang (kopek tinggal ekor)
200 gm tauge
Garam & minyak masak
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 mangkuk stok ayam
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji limau kasturi
1 biji telur.
1/2 sk lada sulah
1 sk gula
Sedikit sawi,kobis bulat, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)

Cara-caranya:

Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar hingga garing. Masukkan stok ayam & biarkan mendidih lepas tu mass
ukkan ayam,udang dan daging. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram,lada .sulah,gula & garam. Biarkan merenih perlahan-lahan. Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi,kobis bulat telur & masak selama 2 minit.
kemudian siap utk dihidang....

1 comment: