- 1 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 1sdk pandan paste + beberapa titik pewarna hijau
- 1 1/2 cawan fresh milk
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 2 sudu besar minyak masak
- utk inti
- 200gm kelapa kering @ 1/2 biji kelapa parut
- 1cwn gula merah + sedikit gula pasir (manis ikut suka)
- 1 helai daun pandan
Cara-cara
- untuk inti; Masak air gula & daun pandan, (jika berhabuk tapiskan dulu) Masukkan kelapa kering @ kelapa parut.. gaul rata, sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
- Untuk kulit; Gaul tepung, fresh milk,telur dan garam..Letak 1sdb minyak masak.lebih senang di blend terus.
- Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment