Saturday, 7 September 2013

KUIH KETAYAP



  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1sdk pandan paste + beberapa titik pewarna hijau
  • 1 1/2 cawan fresh milk
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar minyak masak
  • utk inti
  • 200gm kelapa kering @ 1/2 biji kelapa parut
  • 1cwn gula merah + sedikit gula pasir (manis ikut suka)
  • 1 helai daun pandan
Cara-cara
  1. untuk inti; Masak air gula & daun pandan, (jika berhabuk tapiskan dulu) Masukkan kelapa kering @ kelapa parut.. gaul rata, sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
  2. Untuk kulit; Gaul tepung, fresh milk,telur dan garam..Letak 1sdb minyak masak.lebih senang di blend terus.
  3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment