Kuih
Lompang
Bahan-bahan: ( 40 biji )
2 1/2 cawan Tepung Beras
1/2 cawan Tepung Sagu
1 cawan Gula
1 sudu teh Air Mawar (CT x letak)
4 cawan Air (2 cawan campur dengan tepung / 2 cawan masak dengan gula)
Daun Pandan
Cara-cara:
1. Satukan Tepung Beras & Tepung Sagu.
2. Lalu, gaulkan bersama 2 cawan air. ketepikan.
3. Masak gula bersama 2 cawan air dan daun pandan hingga mendidih.
4. Tuangkan air gula kedalam adunan tepung dan gaul rata. Tapiskan.
Bahan-bahan: ( 40 biji )
2 1/2 cawan Tepung Beras
1/2 cawan Tepung Sagu
1 cawan Gula
1 sudu teh Air Mawar (CT x letak)
4 cawan Air (2 cawan campur dengan tepung / 2 cawan masak dengan gula)
Daun Pandan
Cara-cara:
1. Satukan Tepung Beras & Tepung Sagu.
2. Lalu, gaulkan bersama 2 cawan air. ketepikan.
3. Masak gula bersama 2 cawan air dan daun pandan hingga mendidih.
4. Tuangkan air gula kedalam adunan tepung dan gaul rata. Tapiskan.
5.
Masukkan sedikit Air Mawar. Gaul rata. Asingkan kepada 2-3 mangkuk. Lalu
warnakan dengan warna kegemaran anda.
6.
Panaskan kukusan, bila mendidih, letakkan acuan di dalam kukusan dan biarkan
panas selama 5min.
7. Lalu
tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20min.
8.
Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam dan daun
pandan. Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment