BAHAN-BAHANNYA:
1/2 kilo
udang kertas dibersihkan(nak besar ke kecil ikut suka)
1 inci halia dihiris
2 ulas bawag putih diketuk
I biji bwg besar dihiris kasar
1 senduk cili kering yang telah dimesin bersama bawang besar
1 inci halia dihiris
2 ulas bawag putih diketuk
I biji bwg besar dihiris kasar
1 senduk cili kering yang telah dimesin bersama bawang besar
1/4 cwn cili
sos
sedikit garam dan gula
sedikit minyak untuk menumis
sedikit air perahan limau nipis ( kasturi pun boleh)
sedikit air
kunyit
sedikit garam dan gula
sedikit minyak untuk menumis
sedikit air perahan limau nipis ( kasturi pun boleh)
sedikit air
kunyit
Cara:
1. Panaskan kuali.Perap udang bersama sedikit garam dan sedikit serbuk kunyit.Bila kuali dah panas goreng udang setengah masak.
2. Angkat udang .Dengan minyak mengoreng udang tadi tumiskan halia dan bawang putih sehingga naik bau.
3. Bila dah naik bau , masukkan cili kering.Tumis sehingga cili benar-benar masak.
4. Bila cili dah masak masukkan sos cili .Kacau sebati .Masukkan sedikit air.Biar sos mereneh dan memekat.
5. Bila sos dah memekat masukkan udang dan gaul udang sebati bersama sos. Masukkan bawang besar hiris kacau rata. Masukkan garam dan gula mengikut citarasa.
6. Bila sos dah sebati bersama udang tutup api dan perahkan sedikit perahan air limau nipis.
7. Kacau rata dan bolehlah dihidangkan.
1. Panaskan kuali.Perap udang bersama sedikit garam dan sedikit serbuk kunyit.Bila kuali dah panas goreng udang setengah masak.
2. Angkat udang .Dengan minyak mengoreng udang tadi tumiskan halia dan bawang putih sehingga naik bau.
3. Bila dah naik bau , masukkan cili kering.Tumis sehingga cili benar-benar masak.
4. Bila cili dah masak masukkan sos cili .Kacau sebati .Masukkan sedikit air.Biar sos mereneh dan memekat.
5. Bila sos dah memekat masukkan udang dan gaul udang sebati bersama sos. Masukkan bawang besar hiris kacau rata. Masukkan garam dan gula mengikut citarasa.
6. Bila sos dah sebati bersama udang tutup api dan perahkan sedikit perahan air limau nipis.
7. Kacau rata dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment