Bahan-bahan
1/2 kilo udang besar atau sederhana besar
1 paket serbuk kari daging
1 cawan santan pekat
3 biji ubi kentang/kacang panjang
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
2 cawan air (kalau tak nak terlalu pekat lebihkan sikit air ni, atau kurangkan santan)
Garam secukup rasa
2 sudu minyak masak
Cara
1. Bersihkan udang, kalau tak buang kulit pun tak apa. Potong kepala sedikit dan ekor udang
1/2 kilo udang besar atau sederhana besar
1 paket serbuk kari daging
1 cawan santan pekat
3 biji ubi kentang/kacang panjang
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
2 cawan air (kalau tak nak terlalu pekat lebihkan sikit air ni, atau kurangkan santan)
Garam secukup rasa
2 sudu minyak masak
Cara
1. Bersihkan udang, kalau tak buang kulit pun tak apa. Potong kepala sedikit dan ekor udang
2. Panaskan minyak dalam periuk
3. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang sudah dia potong halus
serta daun kari.
4. Bila dah naik bau dan bawang dah kekuningan, masukkan serbuk kari ke dalam
periuk. Masukkan sedikit air supaya rempah tak rentung.
5. Masukkan santan dan air. Kemudian
masukkan garam...Biarkan rempah mendidih.Kalau
pekat tambahkan airnya.Ikut suka nak cair atau pekat. Tetapi nanti udang akan
mengeluarkan air.Kalau nak boleh masukkan kerisik.
6.Masukkan kentang yang telah dikupas dan dibelah 4 atau 6. dan masak hingga kentang empuk.Rasa garam secukupnya.
7.Masukkan udang dan kacau.Bila masak bolehlah dihidangkan..
8. Perlahankan sedikit api dan kacau sehingga kuah mendidih.
9. Kalau nak masukkan kacang panjang/kacang buncis boleh dimasukkan selepas masukkan santan supaya sayur tak terlalu masak .
No comments:
Post a Comment