Bahan A
2 cawan air
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
Bahan B
2 cawan tepung beras
1 sudu teh kapur makan
2 cawan air
sedikit pes pandan
pewarna hijau
Bahan C
100 gm kelapa parut-campur sedikit garam dan kukus
Cara membuatnya
2 cawan air
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
Bahan B
2 cawan tepung beras
1 sudu teh kapur makan
2 cawan air
sedikit pes pandan
pewarna hijau
Bahan C
100 gm kelapa parut-campur sedikit garam dan kukus
Cara membuatnya
- Masak dahulu bahan A hingga gula larut.Biarkan sejuk.
- Sementara itu panaskan air dalam periuk pengukus.
- Satukan dan kacau bahan B di dalam mangkuk.Kemudian tuang bahan A ke dalam mangkuk tadi.Kacau hingga sebati.
- Tapis dan bahagikan kepada beberapa bahagian untuk di warnakan.
- Sedia untuk di masukkan ke dalam manguk kecil kuih lompang yang telah di lumur minyak.
- Isi penuh hingga bibir mangkuk kuih.Kukus selama 20 minit.
- Tuang dalam acuan hanya sebelum di kukus untuk mengelak dari adunan mendap.
- Sebelum di angkat,buka tutup pengukus dan kukus tanpa penutup selama beberapa minit untuk mengeringkan air di permukaan kuih.
- Hidangkan bersama kelapa parut (saya mengaulkan kelapa parut dengan sedikit garam dan gula).
No comments:
Post a Comment