Sunday 28 September 2014

KUIH LOMPANG



Bahan A
2 cawan air
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan

Bahan B
2 cawan tepung beras
1 sudu teh kapur makan
2 cawan air
sedikit pes pandan
pewarna hijau    

Bahan C
100 gm kelapa parut-campur sedikit garam dan kukus

Cara membuatnya
  • Masak dahulu bahan A hingga gula larut.Biarkan sejuk.
  • Sementara itu panaskan air dalam periuk pengukus.
  • Satukan dan kacau bahan B di dalam mangkuk.Kemudian tuang bahan A ke dalam mangkuk tadi.Kacau hingga sebati.
  • Tapis dan bahagikan kepada beberapa bahagian untuk di warnakan.
  • Sedia untuk di masukkan ke dalam manguk kecil kuih lompang yang telah di lumur minyak.
  • Isi penuh hingga bibir mangkuk kuih.Kukus selama 20 minit.
  • Tuang dalam acuan  hanya sebelum di kukus untuk mengelak dari adunan mendap.
  • Sebelum di angkat,buka tutup pengukus dan kukus tanpa penutup selama beberapa minit untuk mengeringkan air di permukaan kuih.
  • Hidangkan bersama kelapa parut (saya mengaulkan kelapa parut dengan sedikit garam dan gula).

No comments:

Post a Comment