Bahannya:
5 biji telur A ( dari peti ais)
250gm tepung gandum + 1st baking powder (ayak 3 kali)
150ml susu cair
180gm gula halus
2sb susu pekat manis
1sb ovalette
1/4st garam
125ml minyak jagung/ minyak masak biasa
Perisa dan pewarna:
coklat emulco + moccha emulco
pandan emulco + warna hijau epal
bluberry emulco + warna purple
strawberry emulco + warna pink
perisa esen vanilla
Caranya:
1. Panaskan pengukus. Loyang digriskan dgn butter dan lapiskan dgn baking paper. Saya guna loyang 9 x 6 in.
2. Campurkan semua bahan kecuali minyak dan perisa / pewarna. Putar hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan minyak jagung sikit2 dan kacau sebati menggunakan senduk atau spatula.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian sama rata. 2 bahagian dibiarkan kosong + esen vanilla. 4 bahagian diberi perasa dan pewarna.
5. Kukus lapisan vanilla yg pertama dahulu selama 7-10 minit dgn mengunakan api perlahan.
6. Kemudian tuangkan lapisan berperisa dan berwarna secara selang seli. Kukus selama 15-20 minit atau hingga dah tak cair.
7. Tuang lagi satu bahagian vanilla, tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit atau hingga masak keseluruhannya.
8. Apabila sudah masak, sejukkan dulu baru dipotong.
5 biji telur A ( dari peti ais)
250gm tepung gandum + 1st baking powder (ayak 3 kali)
150ml susu cair
180gm gula halus
2sb susu pekat manis
1sb ovalette
1/4st garam
125ml minyak jagung/ minyak masak biasa
Perisa dan pewarna:
coklat emulco + moccha emulco
pandan emulco + warna hijau epal
bluberry emulco + warna purple
strawberry emulco + warna pink
perisa esen vanilla
Caranya:
1. Panaskan pengukus. Loyang digriskan dgn butter dan lapiskan dgn baking paper. Saya guna loyang 9 x 6 in.
2. Campurkan semua bahan kecuali minyak dan perisa / pewarna. Putar hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan minyak jagung sikit2 dan kacau sebati menggunakan senduk atau spatula.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian sama rata. 2 bahagian dibiarkan kosong + esen vanilla. 4 bahagian diberi perasa dan pewarna.
5. Kukus lapisan vanilla yg pertama dahulu selama 7-10 minit dgn mengunakan api perlahan.
6. Kemudian tuangkan lapisan berperisa dan berwarna secara selang seli. Kukus selama 15-20 minit atau hingga dah tak cair.
7. Tuang lagi satu bahagian vanilla, tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit atau hingga masak keseluruhannya.
8. Apabila sudah masak, sejukkan dulu baru dipotong.
No comments:
Post a Comment