Friday 12 September 2014

KEK BATIK



 
Bahan-bahan:
* 200gm millo (letak sikit saja)
* 250gm butter/marjerin
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis - boleh kurangkan sedikit
* biskut marie(plain) secukupnya

Cara-cara
1.Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
2.Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur.
3.Seterusnya masukkan serbuk koko. Kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul.
4.Setelah pekat(membentuk kerak halus di dasar kuali),padamkan api.
5.Susun biskut meri di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah di keluarkan setelah sejuk)lapis dengan adunan coklat,susu biskut meri lagi,sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis...
6.Siap. Biarkan semalaman di dalam peti sejuk. Potong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment