Sunday 28 September 2014

KEK CHEESE MELELEH



















BAHAN2 UNTUK KEK

**100 gram tepung hong kong
(boleh guna tepung gandum)
**60 gram tepung jagung
100 gram gula halus
2 sudu makan ovelet
4 biji telur ayam
2 biji telur kuning
50 gram air sejuk (dari peti ais)
1 sudu teh baking powder
75 gram mentega (dicairkan)
1 sudu teh esen vanilla
Cara:
1.Bahan yang bertanda* di ayak dulu…
2.Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair. Sebatikan.
boleh campurkan pewarna dan perasa yang anda inginkan…. strawberry ataupun coklat
3.Bakar dalam oven pada suhu 150′C selama 45 minit.

Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
Campurkan semua bahan dia atas hingga sebati
adunan ini memang cair
Untuk hiasan:
cheddar cheese, diparut
Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping.tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama. Lapiskan dengan kek, tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek. Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment