Monday, 2 September 2013

KERABU JANTUNG PISANG




Bahan-bahannya;

Bahan A
2 biji cili merah 
5 biji cili padi 
1cm belacan siap di bakar 
1 labu bawang  besar
1 halia
 1inci lengkuas
2batang serai
 1cawan santan pekat
(Blender bahan A bersama santan)

Bahan B
1 biji jantung pisang (dalam resepi asal 1/2 biji) - buang kulit luarnya hingga tinggal bahagian dalam berwarna cerah. Rebus sebiji jantung pisang tanpa dipotong.
1 biji tomato di hiris nipis(jika suka)
1 labu bawang besar di hiris nipis
Sedikit udang kertas(rebus )
1 biji limau nipis - di perah jusnya
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:-

1. Didihkan air di dalam periuk. Rebus jantung pisang tersebut selama 15minit, angkat dan toskan.
2. Hiris nipis dan masukkan ke dalam mangkuk.
3. Masukkan bahan A yang telah di tumbuk di ikuti dengan bahan B. Gaul rata dan rasa masin dan manisnya. Jika cukup bolehlah di hidangkan.
  

No comments:

Post a Comment