
Bahan-bahannya;
Bahan
A
2 biji cili
merah
5 biji cili
padi
1cm belacan
siap di bakar
1 labu bawang besar
1 halia
1inci lengkuas
2batang serai
1cawan santan pekat
(Blender bahan A bersama santan)
Bahan
B
1 biji
jantung pisang (dalam resepi asal 1/2 biji) - buang kulit luarnya hingga
tinggal bahagian dalam berwarna cerah. Rebus sebiji jantung pisang tanpa
dipotong.
1 biji
tomato di hiris nipis(jika suka)
1 labu
bawang besar di hiris nipis
Sedikit
udang kertas(rebus )
1 biji limau
nipis - di perah jusnya
garam dan
gula secukup rasa
Cara
membuatnya:-
1. Didihkan
air di dalam periuk. Rebus jantung pisang tersebut selama 15minit, angkat dan
toskan.
2. Hiris
nipis dan masukkan ke dalam mangkuk.
3. Masukkan
bahan A yang telah di tumbuk di ikuti dengan bahan B. Gaul rata dan rasa masin
dan manisnya. Jika cukup bolehlah di hidangkan.
No comments:
Post a Comment