Monday, 2 September 2013

KERABU PERUT DAN TAUGEH







BAHAN-BAHANNYA:

500 g perut lembu( cuci dan rebus hingga empuk)
 ****************
 BAHAN A (Blender halus)
5 biji cili padi
Seinci belacan bakar
Sedikit jus asam jawa      
2 batang serai
1/2 inci lengkuas
1 inci halia
1 cawan santan
*****************

 1/2 biji kelapa(jadikan kerisek)
Garam
 1  sudu  kecil gula
Taugeh rm 1.00(dicelur)

Cara-cara membuatnya:
1- Potong perut yang telah direbus .
2- Celur taugeh(jangan sampai layu)                    
3-Blender cili padi,lengkuas,halia,bawang besar,belacan bakar,santan dan gula.
4-Masukkan bahan-bahan yang telah diblender ke dalam sebuah mangkuk. Masukkan juga perut yang telah dipotong ke dalam mangkuk tadi bersama sedikit asam jawa.Kalau suka boleh tambahkan jus limau nipis. Kacau semua bahan hingga sebati,termasuk kerisek.
5- Kemudian masukkan taugeh yang telah dicelur dan rasa garam secukupnya. Rasa cukup atau tidak garamnya.

3 comments: