Monday, 2 September 2013

KARI DAGING




BAHAN-BAHANNYA:

400 g daging batang pinang

Bahan tumbuk:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
seinci halia
1 paket serbuk kari daging
1tangkai daun kari
2 biji kentang - belah empat
1 cawan santan pekat
  air
sedikit garam
minyak menumis
4 sekawan

CARA-CARANYA:

1-  Panaskan minyak tumiskan 4 sekawan hingga wangi. 

2- Kemudian masukkan bahan tumbuk hingga wangi dan masukkan  rempah kari  daging dan kacau hingga garing dan masukkan sedikit air, kacau lagi dan masukkan daging batang pinang. biarkan daging hingga air daging kering sedikit.

3- Masukkan santan pekat dan diikuti dengan kentang.
, biarkan mendidih.
 
4- Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Bila daging empuk bolehlah di angkat.

 

No comments:

Post a Comment