Bahan-bahannya:
1/2 kg
daging batang pinang hiris nipis dan lebar 2" - bersihkan dan toskan
1/2 cawan
kicap manis (ikut suka)
sedikit
renjisan cuka
1 sb gula
* perap 1/2
jam / semalaman lagi baik
Bahan goreng
dengan minyak, sejukkan sekejap dan blend :-
15 tangkai
cili kering - rebus dahulu - buang biji
4 biji
bawang besar
4 ulas
bawang putih
1 cm halia
2- 3 batang
serai - hiris
Bahan
penumis:
kulit kayu
manis
bunga lawang
2 biji
pelaga
1 sd jintan
manis } disangai &
1 sd jintan
putih } di blend kering
1-2 sb gula
merah
2 sb kerisek
sedikit
garam
sedikit minyak
untuk menumis
Panaskan
minyak dan tumiskan bahan penumis.
masukkan bahan blend yang digoreng tadi. masaklah sehingga wangi dan agak kering sedikit.
Masukkan serbuk jintan dan kacau.
Masukkan perapan daging tadi dan gula merah.
Masaklah sehingga daging empuk dan ia nampak mendidih dan sedikit kering
Bila hampir kering barulah masukkan kerisek, garam.
masaklah sehingga daging kering ikut kemahuan sendiri.
Sedia untuk dihidangkan bersama nasi tomato dan acar rampai .
masukkan bahan blend yang digoreng tadi. masaklah sehingga wangi dan agak kering sedikit.
Masukkan serbuk jintan dan kacau.
Masukkan perapan daging tadi dan gula merah.
Masaklah sehingga daging empuk dan ia nampak mendidih dan sedikit kering
Bila hampir kering barulah masukkan kerisek, garam.
masaklah sehingga daging kering ikut kemahuan sendiri.
Sedia untuk dihidangkan bersama nasi tomato dan acar rampai .
daging masak hitam not ori
ReplyDelete