Monday, 2 September 2013

DAGING MASAK HITAM




Bahan-bahannya:
1/2 kg daging batang pinang hiris nipis dan lebar 2" - bersihkan dan toskan
1/2 cawan kicap manis (ikut suka)
sedikit renjisan cuka
1 sb gula
* perap 1/2 jam / semalaman lagi baik
Bahan goreng dengan minyak, sejukkan sekejap dan blend :-
15 tangkai cili kering - rebus dahulu - buang biji
4 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 cm halia
2- 3 batang serai - hiris
Bahan penumis:
kulit kayu manis
bunga lawang
2 biji pelaga
1 sd jintan manis } disangai &
1 sd jintan putih  } di blend kering
1-2 sb gula merah
2 sb kerisek
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis
Panaskan minyak  dan tumiskan bahan penumis.
masukkan bahan blend yang digoreng tadi. masaklah sehingga wangi dan agak kering sedikit.
Masukkan serbuk jintan dan kacau.
Masukkan  perapan daging tadi dan gula merah.
Masaklah sehingga daging empuk dan ia nampak mendidih dan sedikit kering
Bila hampir kering barulah masukkan kerisek, garam.
masaklah sehingga daging kering ikut kemahuan sendiri.
Sedia untuk dihidangkan bersama nasi tomato dan acar rampai .

1 comment: