Bahan-bahan
- 1 kepala ikan merah.(ikan lain pun boleh juga)
- 1 paket kari ikan
- 2 sudu serbuk cili
- sedikit asam jawa / asam keping
- 2 biji tomato (belah 6)
- 2 biji lada besar warna merah (belah 2)
- Halba campur (menumis)
- sedikit garam
- air secukupnya
- santan/susu cair
- 1 tangkai daun kari
Cara-cara
1.
Hiris
bawang kecil dan bawang putih. Panaskan minyak dan masukkan bawang sehingga
garing dan masukkan daun kari sehingga garing juga dan barulah masukkan rempah
tumis sehingga naik bau.
2.
Masukkan
serbuk kari,letakkan sedikit air supaya tak hangit.Masukkan serbuk cili, bersama
air asam jawa sehingga sebati.
3.
Kacau
serbuk kari itu tadi sehingga masak jangan
la sampai hangus....kemudian baru la masukkan air dan santan tunggu hingga mendidih dan masak.
4.
Kemudian
baru masukkan kepala ikan merah tadi. Masukkan
garam.
5.
Kemudian
baru masukkan bahan lain, masukkan dulu lada besar warna merah, diikuti kacang
bendi, dan yg last sekali tomato. baru lah nmpk agak2 dah nak masak, rasa garam
secukupnya. Kalau kurang masam boleh tambahkan asam keping.
6.
Jangan
kacau sangat kerana tak nak kepala ikan merah tu hancur.
No comments:
Post a Comment