Bahan:
2 cawan tepung beras
4 cawan santan
1/2 sudu kecil air kapur [tapis]
1 s/k garam
Cara:
1. Bancuhkan semua bahan dan tapiskan
2. Panaskan cawan kecil dalam kukusan.
3. Masukkan adunan kedalam teko
5. Kukus kuih selama 15 minit.
6. Sejukkan .
7. Cungkil perlahan dan masukkan inti.Bolehlah dihidangkan.
Bahan Inti
1 cawan daging/ayam kisar
1 labu bawang besar (dadu kecil)
1 ulas bawng putih....(cincang halus)
1 s/k rempah kurma
1 s/b minyak utk tumis
garam dan sebuk perasa
lada hitam(tumbuk halus)
Hiasan [mayang halus]
daun bawang
cili merah
Cara masak inti
1. Tumiskan bawang dan rempah sehingga wangi.
2. Masukkan daging/ayam & garam dan biarkan mendideh dan kering.
3. Bila telah kering..angkat dan sejukkan.
4. Masukkan inti kedalam kueh lompang dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment