BAHAN-BAHANNYA:
1 cawan tepung beras
2 cawan santan
sedikit garam
daun pisang - untuk membalut
BAHAN-BAHAN INTI:
1/2 biji kelapa parut
1/2 cawan gula merah
1 sudu besar gula
1 helai daun pandan
Cara membuat :
Satukan semua bahan inti dan gaul rata. Kemudian kacau atas api perlahan hingga kering. Sejukkan kemudian bulat2kan inti kelapa tu.
Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran yang diperlukan. Lap daun pisang bersih2.
Bancuh @ sebatikan tepung beras dengan santan. Masak dengan api perlahan hingga naik wap dan nampak agak pekat.
Letakkan 2 sudu besar bancuhan tepung diatas daun pisang. Kemudian letakkan inti yang telah dibulat2kan.
Tutup daun pisang dan lipat kedua2 hujung daun dan kukus selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment