Sunday, 8 September 2013

PERIA GORENG DAGING



BAHAN-BAHANNYA :-
1 biji kecil peria kambas
50 gram daging cincang
1/2 inci halia, hiris halus
1 camca besar sos tiram
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN TUMBUK LUMAT :-
1 biji bawang besar saiz sederhana
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
5 biji cili padi

CARA MEMBUATNYA :-
  1. Peria dibelah dua, buang isi tengahnya, hiris serong sederhana tebal dan rendam dalam air bergaram selama 20 minit, kemudian toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan halia hiris dan daging cincang, kacau rata dan masak sekejap. Tuang air.
  3. Tambah sos tiram, masukkan peria dan gaul rata. Tambah garam secukup rasa, dan masak hingga peris lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

No comments:

Post a Comment