BAHAN-BAHANNYA
:-
1 biji kecil peria kambas
50 gram daging cincang
1/2 inci halia, hiris halus
1 camca besar sos tiram
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMBUK LUMAT :-
1 biji bawang besar saiz sederhana
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
5 biji cili padi
CARA MEMBUATNYA :-
1 biji kecil peria kambas
50 gram daging cincang
1/2 inci halia, hiris halus
1 camca besar sos tiram
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMBUK LUMAT :-
1 biji bawang besar saiz sederhana
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
5 biji cili padi
CARA MEMBUATNYA :-
- Peria dibelah dua, buang isi tengahnya, hiris serong sederhana tebal dan rendam dalam air bergaram selama 20 minit, kemudian toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan halia hiris dan daging cincang, kacau rata dan masak sekejap. Tuang air.
- Tambah sos tiram, masukkan peria dan gaul rata. Tambah garam secukup rasa, dan masak hingga peris lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
No comments:
Post a Comment