Bahan-bahan:
- 3 biji terung ( dibelah dua )
- 1 mangkuk santan pekat
- 1 paket serbuk kari daging (bancuh dengan sedikit air panas)
- 1 sudu besar kerisik
- sejemput udang kering
- garam & gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
Bahan untuk menumis:
- 5 ulas bawang merah (dihiris )
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 2 cm halia (dihiris )
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 1 tangkai daun kari
Cara membuat:
- Panaskan minyak, masukan bahan penumis masak sehingga terbit bau nya
- Masukkan udang kering dan daun kari masak hingga wangi
- Masukkan serbuk kari yang telah di bancuh dengan air, masukkan garam & kerisik masak dengan api perlahan sehingga naik minyak
- Masukkan santan & gula, bila kuah hampir pekat baru masukkan terung .
- Masak hingga terung lembut
- Cara nak masak pajeri nenas juga sama seperti pajeri terung cuma nenas hendaklah direbus dahulu.
No comments:
Post a Comment