Saturday, 7 September 2013

PAJERI TERUNG



   Bahan-bahan:
  • 3 biji terung ( dibelah dua )
  • 1 mangkuk santan pekat
  • 1 paket serbuk kari daging (bancuh dengan sedikit air panas)
  • 1 sudu besar kerisik
  • sejemput udang kering
  • garam & gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis 
     Bahan untuk menumis:
  • 5 ulas bawang merah (dihiris )
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 cm halia (dihiris )
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 tangkai daun kari 
     Cara membuat:
  • Panaskan minyak, masukan bahan penumis masak sehingga terbit bau nya 
  • Masukkan udang kering dan daun kari  masak hingga wangi
  • Masukkan serbuk kari yang telah di bancuh dengan air, masukkan garam & kerisik masak dengan api perlahan sehingga naik minyak
  • Masukkan santan & gula, bila kuah hampir pekat baru masukkan terung .
  • Masak hingga terung lembut
  • Cara nak masak pajeri nenas juga sama seperti pajeri terung cuma nenas hendaklah direbus dahulu.

No comments:

Post a Comment