800 gram perut lembu ( cuci dan toskan,rebus)
5 batang serai, dititik
2 cawan rebung jeruk, cuci dan toskan
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping
BLEND HALUS :
30 biji cili padi merah
1/2 inci kunyit hidup
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA MEMBUATNYA
30 biji cili padi merah
1/2 inci kunyit hidup
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA MEMBUATNYA
1.
Perut
lembu yang telah direbus dan di potong
dimasukkan ke dalam periuk bersama bahan kisar halus, serai dan asam gelugor,
gaul rata dan masak sekejap. Tuang santan cair, kacau dan masak dengan api
sederhana hingga lembu sedikit mendidih. Masukkan rebung, gaul rata dan masak
lagi.
2.
Tuang
santan pekat, tambah garam secukup rasa
dan sedikit gula. Kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih dan kacau
selalu. Masak hingga perut lembut, rasa dan
boleh matikan api .
No comments:
Post a Comment