Thursday, 5 September 2013

MASAK LEMAK CILI PADI PERUT DAN REBUNG



BAHAN-BAHANNYA :
800 gram perut lembu ( cuci dan toskan,rebus)
5 batang serai, dititik
2 cawan rebung jeruk, cuci dan toskan
1 cawan  santan cair

 
 1 cawan  santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping

 BLEND HALUS :
30 biji cili padi merah
1/2 inci kunyit hidup
1 labu bawang  besar
1 ulas bawang putih
1 inci halia

CARA MEMBUATNYA
1.     Perut lembu yang telah direbus dan di potong  dimasukkan ke dalam periuk bersama bahan kisar halus, serai dan asam gelugor, gaul rata dan masak sekejap. Tuang santan cair, kacau dan masak dengan api sederhana hingga lembu sedikit mendidih. Masukkan rebung, gaul rata dan masak lagi.
2.     Tuang  santan pekat, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih dan kacau selalu. Masak hingga perut lembut, rasa  dan boleh matikan api .


No comments:

Post a Comment